Classic Car Week

Bilen är ungefär lika gammal som turismen i Rättvik. Och bilen är och har länge varit en av förutsättningarna för att besökare ska kunna ta sig hit. Först var det kungligheter och herrskapsfolk som kom, men från en bit in på 50-talet hade även den vanliga familjeförsörjaren möjlighet att stuva in sig i bilen och åka på semesterresa.

På orten startade även Sveriges första postorderföretag för biltillbehör, Bilista. Skräddarsydda bilmattor och snobbringar blev en del av bilägarkulturen.

Bilintresset växte fram i lilla Rättvik. Så till den milda grad att området än idag går under namnet "Sveriges Kalifornien".

År 1991 föddes idén om Classic Car Week. Classic Car Week är en ideell förening som vill värna om motorhistoria. I första hand den motorhistoria som finns i Rättvikstrakten. Föreningens syften är att skapa bestående projekt inom intresseområdet motorhistoria samt att främja Rättvik som en ort värd att besöka. Från början ville man göra en slags utställning eller uppvisning. Sedan kom förslag om cruising, backtävling och veteranmarknad. Då bestämde man sig; man skulle göra allting samtidigt. Under en hel vecka!

Classic Car Week förlades till vecka 31 för att förlänga turistsäsongen där den annars började avta. 1992 hade Classic Car Week premiär (år 1 samlade man ett 40-tal bilar!) och har därefter ägt rum under vecka 31 varje år. Varje dag har ett antal olika programpunkter. Under åren har delevenemang kommit och gått, men exempel på evenemang är Classic Lady, Commercial Run, familjedag, utflykter på cykel, moped eller i bil, traktorer, vattendagar, backtävling, traktorpulling och veteranmarknad. Där finns även drive in bio. CCW har världsrekordet i flest antal besökare på en Drive-In bio. År 2005 kom 2796 besökare för att se ”Grabben i graven bredvid”. Lite roligt att Drive-In bions hemland USA inte har en chans här i jämförelse med lilla Rättvik i Dalarna.

På kvällarna är det dans i Rättviksparken med passande artistutbud. Vi driver även en egen radiostation, Radio Classic Car, som sänder dygnet runt hela veckan. Här finns något för hela familjen och till Classic Car Week är alla entusiastfordon välkomna - även de europeiska. Många av de barn som var med sina föräldrar på de första årens Classic Car Week har nu skaffat egna bilar och åker med sina egna familjer till Rättvik vecka 31.

Classic Car Week arrangeras 2017 för det 26:e året i rad. Det är egentligen ett för stort arrangemang för lilla Rättvik. Under en enda vecka omsätter Siljansbygden ca 100 miljoner kronor. I dag har Classic Car Week ungefär 35 000 gästnätter i området under vecka 30–31. Det totala antalet besökare under veckan beräknas vara sexsiffrigt. En del stannar hela veckan, en del två. Andra väljer de dagar som passar dem bäst eller stannar bara under dagen.

Men det viktigaste är att Classic Car Week har något som passar alla åldrar!

Välkomna till Sveriges största bilvecka!

 

Kontaktuppgifter:

E-post: office@classiccarweek.com

Tel 0248-109 04

 

Webbshop

Stöd gärna Cruisingen Stannar genom att köpa våra dekaler och T-shirts.

Nu kan du beställa 2019 års dekal.

CS NEWS

Ställ en frågaANNONSER

Tyck till

Är bilen klar til sommaren 2024

Ja

Nej

Kommer aldrig bli

[Visa resultat]

Unika besök: 319835
Online just nu: