Regler för nummerskyltar

Registreringsskyltarna måste vara läsliga

Det är olagligt att köra ett fordon med en svårläst registreringsskylt. All form av försämring av läsbarheten är ett lagbrott, oavsett om det sker avsiktligt eller inte. Skylten ska vara väl synlig från alla vinklar. Registreringsskyltar får inte vara oläsbara på grund av skada, smuts, is, snö eller liknande. De får inte vara vinklade eller sprejade med reflexsprej, ligga dolda i fönstret eller ha ändrade siffror och bokstäver.

Kom dock ihåg att om skyltarna sitter originalmonterade på äldre fordon alltså i ett insprång i stötfångaren är detta lagligt. Vissa poliser försöker få det till att dom är oläsliga men inte så ge er inte i detta fallet.

Ni får heller inte sätta ett klistermärke där tidigare skattekvittot satt.

Utkast transportstyrelsen beträffande nummerskylts skruvar.

 

Inga skruvar följer med skyltarna

 

Enligt undersökningar använder väldigt få personer de skruvar som följer med dagens skyltar. De allra flesta har en skylthållare och slänger skruvarna, vilket inte är bra för miljön. Skruvpaketet (skruvar, muttrar och plasthättor) tas därför bort helt. 

 

Skruvar och muttrar kan man istället köpa i en järnhandel vid behov. Skruven bör täckas med en plasthätta i samma färg som skylten. 

 

 

Ansökan krävs för USA-skylt

 

De mindre skyltarna, så kallade USA-skyltarna, med måtten 300 x 110 mm har hittills utfärdats i begränsad omfattning. Det  blir något enklare att få den mindre skylten vid till exempel ombyggnation då en vanlig skylt inte längre får plats. Fortfarande ska en skrivelse med foton skickas in till Transportstyrelsen för att ansöka om att få en USA-skylt. 

 

EU-symbol på skyltarna

Alla skyltar får en EU-symbol – det gäller även taxi- och saluvagnsskylt.  Det innebär att EU-symbolen kommer att finnas på alla skyltar med några undantag: beskickningsskylt (diplomat), självhäftande skylt för terrängmotorfordon, tillfällig registreringsskylt och provisorisk skylt.  

Därför har vi EU-symbolen på skylten: 

  • Sverige är ett EU-land.
  • Användandet av bil och motorcykel utomlands ökar – symbolen visar vilket land den kommer från.
  • Vår skylt utan EU-symbol och S-märke liknar några andra länders skyltar – det är svårt att skilja dem åt i trafiken och i fartkameror och trängselskattepassager.
  • Det minskar antalet varianter – utseendet blir enhetligt och det håller skyltkostnaderna på en rimlig nivå för svenska fordonsägare.

 

 

Webbshop

Stöd gärna Cruisingen Stannar genom att köpa våra dekaler och T-shirts.

Nu kan du beställa 2019 års dekal.

CS NEWS

Ställ en frågaANNONSER

Tyck till

Är bilen klar til sommaren 2024

Ja

Nej

Kommer aldrig bli

[Visa resultat]

Unika besök: 319835
Online just nu: